"Иване, позор, оставка и затвор!" С такива скандирания, насочени срещу шефа на КЕВР Иван Иванов, около 30 души от ВМРО блокираха за кратко булевард "Дондуков" в София пред Комисията по енергийно и водно регулиране. Причината за недоволството на "воеводите" - високите цени на тока за бизнеса и готвеното увеличение на електроенергията за бита.

"Това е грабеж на българския народ и бизнес! Всички ние виждаме цените, в магазина стоките са се повишили с поне 30%", каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

"От министерството на икономиката ще предлагат някакви мерки. Но ние отдавна сме изказали мнението си - и КЕВР, и министърът на енергетиката трябва да подадат оставката си заради създалата се енергийна криза. Да, и в другите държави в ЕС е същото, но по закон регулаторът трябваше да осъществи дейността си по контрол, а не да остави спекулантите да изкарват пари на гърба на българския народ и бизнес", добави той.

До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари очаква КЕВР

До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари очаква КЕВР

Реалните загуби на топлофикациите предстоят

Освен това Ангелов съзря и съзаклятничество между енергийния регулатор и "Булгаргаз" с оглед на повишението с 36% на цената на природния газ.

Основните искания на ВМРО са - мораториум за износа на ток от България, както и забързване на изграждането на втора атомна мощност - АЕЦ "Белене".

Освен това представителите на партията в Европейския парламент - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков настояват за преразглеждане на т.нар. Зелена сделка, по силата на която страната ни следва да закрие тецовете си, осигуряващи по-голямата част от родната електрическа енергия, до броени години.