Диалог между премиер и президент няма как да се получи и тези връзки са скъсани. Така социологът от "Тренд" Евелина Славкова лаконично коментира в сутрешния блок на БНТ възможен ли е диалог между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Припомняме, преди няколко дни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се обяви за гарант на такъв диалог и готовност с оставката си да подкрепи съставяне на експертен кабинет.

Според Славкова би било много трудно някоя страна да отстъпи, за да започне такъв диалог, така че определено развръзката ще бъде интересна и есента ще бъде гореща.

В момента събирач няма, а трябва да има медиатор в конфликта межди премиер и президент. Така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира в сутрешния блок на БНТ възможно ли е помирение между двамата овластени генерала.

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Каракачанов готов да стане гарант за диалог между Радев и Борисов за експертен кабинет

Щял да се оттегли като вицепремиер при такъв вариант

В момента българското общество е тежко разделено и това черно-бяло виждане на света не предполага диалог в момента, посочи проф. Христова.

Ние сме все още в ситуация на голямо очакване, макар и напрежението започва да утихва, но не се знае тази права на успокояване дали ще бъде рязка или дълга. Ако бъде дълга, кривата трудно ще бъде разтоварена, но трябва да има медиатор на конфликта, настоя проф. Христова.

В конфликта чисти няма, а има хора, които носят тежестта на някакви, създадени в публиката линии. Цялата картина в отношенията между премиер и президент постави обществото в позицията на "зайчета", които са на въдицата.

Ходът за експертния съвет е на хора, които искат да намерят решение на ситуацията, защото повечето хора разбират, че всичко, което се случва в момента, означава още по-голямо разделение в перспективата на нацията, обясни проф. Христова.

ДПС е готово за избори, мълчанието му е послание

ДПС е готово за избори, мълчанието му е послание

Хамид Хамид: България изисква диалог без условие

По думите й всяко решение, което е свързано с лица, които се предлагат от едната или другата партия не могат да бъдат приети като медиатор. Ако продължаваме в посока разделението, ние сами ще си изпросим намесата на външен фактор, предупреди проф. Христова.

Политологът Слави Василев, който също присъства в студиото на БНТ категорично заяви, че помирение между президент и премиер, докато не се изчисти проблемът с шкафчетата, не е възможно. Президентът не е длъжен да балансира между партиите, а да застане на страната на интересите на народа, изтъкна политологът.

70% от българите подкрепят протестите, отчете Слави Василев и допълни, че протестиращите са омерзени от това, което се случва в страната. Хората в ГЕРБ не могат да разберат, че чувството, което създават, никога не може да бъде прието от всеки един свободен човек, подчерта той.

77-и антиправителствен протест в София

77-и антиправителствен протест в София

Противниците на президента също с поредна акция

За Слави Василев няма разделение в обществото, с което проф. Христова веднага го контрира и заяви, че политологът няма правилна оценка за събитията. Хората са отвратени и е видно навсякъде, а проф. Христова отново отсече, че нямало такова нещо.

За политолога няма вариант за експертен кабинет, с което проф. Христова се съгласи. И двамата обаче са на мнение, че няма да се стигне до оставка на премиера Бойко Борисов.