Председателят на парламента Цецка Цачева поряза социалистите, които поискаха в дневния ред на законодателния орган да влезе предложението на БСП парламентът да възложи одит на Сметната палата за Центъра за градска мобилност.

Червеният депутат Жельо Бойчев припомни от парламентарната трибуна, че нееднократно левицата е настоявала за подобна проверка.

Ако НС беше подкрепило това предложение, нямаше да сме свидетели на всичко това, изтъкна той, визирайки скандалите в транспорта на Столична община, които взеха главите на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, на депутатката Ирена Коцева и на ръководството на Центъра за градска мобилност.

Председателят на Народното събрание обясни, че няма как да се включи това предложение, още повече, че не е минало през съответните парламентарни комисии.

Срещу този аргумент скочи депутатът Таско Ерменков, посочвайки, че снощи депутатите до късно са заседавали по изборното законодателство.

Според него можело да се свика една извънредна комисия, която да обсъди предложението на левицата. За пример той посочи, че такова извънредно заседание е проведено от правната комисия за избора на нов състав на СЕМ. Според Ерменков премиерът Бойко Борисов се бил договорил с коалиционните си партньори кои да влязат в медийния регулатор.

Цецка Цачева обясни, че много внимателно го изслушала и не намерила никакъв смисъл в казаното от червения депутат. Тя призна, че действително снощи до късно законотворците са работили и допълни: „Но надявам се да не сме сънували”.

Малко по-късно на брифинг в парламента социалистът Жельо Бойчев отново повдигна въпроса Народното събрание да възложи одит на Сметната палата на ЦГМ.

Той настоява герберите да послушат призива на премиера Бойко Борисов за борба с корупцията и да отворят кутията на Пандора.

Отново Бойчев изтъкна, че социалистите неведнъж са настоявали за проверка на харчовете на дружеството. Това е тема табу за ГЕРБ, изтъкна той.

Едва ли има по-нарицателно дружество от Центъра за градска мобилност за лошо управление, посочи социалистът и подчерта „Това е черната дупка в Столична община”.

По думите му непрекъснато имало сигнали за злоупотреби в дружеството. Скандалите в транспорта в София тепърва предстоят, прогнозира червеният депутат.

Той призова ГЕРБ да не бягат от възлагането на тази проверка, тъй като имало съмнения как се разходвали парите.

Червените настояват да излязат наяве злоупотребите в Центъра за градска мобилност, а да не се замазват вредните политики. Социалистите се опасяват, че се прикрива ограбването на София и България.