Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов е депозирал оставката си при градоначалника Йорданка Фандъкова. Пред „Фокус” той обясни, че сутринта е разговарял с нея във връзка с излъченото разследване за обществените поръчки за спирките в София.

Христов посочи, че е депозирал оставката си заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите.

Депутатски съпруг спечели обществена поръчка за спирките в София

Депутатски съпруг спечели обществена поръчка за спирките в София

Ако навесите са два пъти по-скъпи, кой е прибрал разликата

Припомняме, че по-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов заради въпросната обществена поръчка. Борисов поиска оставката и на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева заради участието на съпруга й в обществената поръчка. Той спечелил търг за обновяване на спирки в София. Сделката е за 60 спирки. Поръчката е възложена от Центъра за градска мобилност, а ресорен зам.-кмет по тази дейност е Любомир Христов. Бяха разкрити и връзки на Христов с депутатското семейство.

Малко по-късно депутатката подаде оставка.

Пред „Фокус” Любомир Христов определи като манипулации и внушения твърденията, че е могъл да окаже влияние при избора на изпълнител. Тези твърдения не отговаряли по никакъв начин на истината.

Христов посочи, че Центърът за градска мобилност е самостоятелно търговско дружество със собствено ръководство и директор. От началото на април със заповед на кмета Фандъкова се извършвала проверка на всички обществени поръчки на центъра.

От днес е започнала и независима външна техническа експертиза на използваните за навесите на спирките материали и съответствието им с изискванията, които са заложени в поръчката.