Съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил поръчка за обновяване на спирките в София, показа разследване на Нова телевизия.

"В цялата тази игра на случайности има твърде много контакти и роднинско-приятелски връзки", заяви репортерът Марин Николов по повод разследването си за съмнителна обществена поръчка.

Сделката е за 60 спирки в София. Поръчката е възложена от Центъра за градска мобилност, а ресорен зам.-кмет по тази дейност е Любомир Христов. Цената за спирките е 236 730 лева общински пари. Независими специалисти след като видяха навесите сметнаха цена за бройка, която е почти два пъти по-ниска от тази в договора.

"Когато става въпрос за обществена поръчка, гражданите трябва да са запознати и с най-малкото съмнение. Особено когато сделката е спечелил депутатски съпруг. Заместник-кметът по транспорта също е техен познат", посочи журналистът.

Нова телевизия се сдоби със снимки, на които се вижда служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на депутатката Коцева в Самоков. Разбираме, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ е съдружник във фирмата, спечелила голямата обществена поръчка, разказа разследващият журналист.

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство. Той веднага заяви, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов, като призна, че на снимките е служебният му автомобил.  

Разследващите питат, ако цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата. Очаква се проверка от Центъра за градска мобилност, който е възложител на поръчката.