Интегрирането на Македония в НАТО и ЕС е наистина приоритет за нас. Ние, като опозиционна политическа партия, подтикваме премиерът Груевски да намери решение за спора за името на държавата.

Това заяви лидерът на Социалдемократическата партия в Македония Бранко Цървенковски, който се намира на посещение у нас.

Председателят на СДСМ изтъкна, че в Македония никога няма да забравят, че България беше първата страна, която призна името на Македония.
В Македония никога не преобладавало мнението, че България е враг", заяви Цървенковски.

По думите му това, което създава резерви на македонците спрямо българите е неподготвеността на българите да се признае самостоятелността на македонския народ, да се признае чувството за национална идентичност на македонците.

На пресконференция съвместна с лидера на БСП Сергей Станишев, с когото проведе среща, Бранко Цървенковски изрази задоволство, че БСП и СДСМ винаги са работили за подобряването на отношенията между двете съседни държави.

Той отбеляза, че в момента и двете партии са в опозиция, което е добра възможност за обновяване и събиране на нови сили за следващите избори.

По-рано днес по време на срещата си с президента Георги Първанов, Цървенковски заяви, че Македония има интерес към проекта АЕЦ „Белене".

Всички чувствителни въпроси в отношенията между България и Македония могат да бъдат преодолени с намирането на добра воля, заяви от своя страна Сергей Станишев.

Станишев посочи, че за БСП остава приоритет евроатлантическата интеграция на Македония. „Ние сме заинтересовани цяла Югоизточна Европа да бъде стабилна просперираща, интегрирана във всички европейски и международни структури", подчерта Станишев. Той отбеляза, че България последователно е подкрепяла европейска перспектива на Македония, основаваща се на критериите за членство и политиката на добросъседство.

Станишев припомни, че в края на 2008 година България е представила на македонското правителство проект на договор за добросъседство и отбеляза, че е редно да има реакция от македонска страна да дадат свои коментари, да се намерят приемливи текстове и да се върви напред.
По думите на Цървенковски идеята да се подпише договор за добросъседство между България и Македония е отлична.

Станишев не пропусна да отбележи, че в периода в който Бранко Цървенковски беше премиер и президент на Македония отношенията между България и Македония са се развивали много позитивно.