Цените на бензина и дизела могат да се повишат заради изискването горивата да имат процентно съдържание на биопродукти - нещо, което изисква големи инвестиции.

Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, цитиран от БНР.

Той поясни, че инвестициите, които трябва да бъдат направени за смесване на минерално гориво с биоелементи също са значителни и също не са предвидени.

"В момента никой не може да каже до колко това ще се отрази на цените, но то ще се отрази на цените безспорно, тъй като тези инвестиции отнякъде трябва да дойдат," допълни Андрей Делчев.

"За добро или за лошо, по-скоро за лошо, последната сметка плаща крайния потребител т.е. всички ние," обобщи председателят на Българската петролна и газова асоциация.

От асоциацията ще настояват изискването за процентно съдържание на биопродуктите в горивата за тази година да бъде намалено от 2% на 1%, за да могат да го изпълнят.

От своя страна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов заяви, че при определянето на тези проценти, държавата се е съобразила с мнението на дистрибуторите на горива.