Централната минерална баня в София може да се превърне отново в баня. Три екипа предложиха решение - освен музей там да има и минерални басейни и СПА център.

Екипите се конкурират на финала за проекта на сградата. Те предлагат да има басейн на покрива и воден бар, съобщи bTV.

По този начин рушащото се Северно крило ще бъде реставрирано.

Зам.-директор на Регионален исторически музей - София инж. Борис Чилев каза, че не с вода, а с експонати на музея на София е пълен големият мъжки басейн. Разполага с над 120 000 експоната, като в постоянната експозиция посетителите могат да видят между 5 и 7 %, обясни още той.

Останалите артефакти като портрети на Стамболов, миниатюра на Цар Освободител и стотици късчета история се пазят тук. Противно на логиката минералната вода е прогонена от банята.

И двата басейна - и мъжкият, и женският, ще бъдат запазени в оригиналния си вид, заяви Слава Савова, архитект. Има и атрактивни предложения - като басейн на покрива.

От управата на музея са скептични към идеята за басейн на покрива. Тази идея съвсем не ми допада, конструкцията трябва да отговаря на нормите за сеизмичност. Един басейн не знам защо трябва да бъде на покрива?, коментира инж. Чилев.

Любо Георгиев, ръководител на екипа на "Визия за София" е на мнение ,че доста добра идея да има басейн на покрива или минерален бар около сградата - стига да не наводни музея. Дяволът е в детайлите, подчерта той.

Иво Анев - доктор по икономика също подкрепя идеята Централната минерална баня в София да се превърне отново в баня. Преди Централната минерална баня да заработи отново като баня, ще минат поне няколко години, допълни Георгиев.

Припомня, че към края на май, граждани излязоха по халати в центъра на София, за да подкрепят идеята Централната минерална баня да се превърне в спа център.

News.bg напомня също, че през декември миналата година столичани протестираха по халати в сградата на Централната минерална баня срещу намерението на Столичната община да превърне двата запазени басейна на банята в склад.