Думата „независимост" не познава партийни цветове и етнически различия. Тя е в темела на онази древна истина, изписана над входа на Народното събрание - „Съединението прави силата".

Това заяви председателят на парламента Цецка Цечева в словото си на тържествената заря-проверка във Велико Търново, по случай Деня на независимостта.

По думите й, едва с обявяването на независимостта на България, народът ни истински се приобщава ценностите на европейската култура и цивилизация.

Тя напомни, че 30 години - от Освобождението през 1878 г. до 1908 г., България пътува към дълбокото осъзнаване на факта, че е свободна и независима държава.

Цачева подчерта, че за съвременните българи и за бъдещите поколения, обявяването на Независимостта винаги ще бъде помнено и дълбоко почитано дело, защото е върховен и справедлив акт,  осъществен възрожденски идеал. По думите й, то е неразделна част от достойнството на българския народ.

На тържествената заря.-проверка по случай 104-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, на площад „Цар Асен I" във Велико Търново, се събраха хиляди граждани и гости на старопрестолния град.

Тържествата завършиха с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" на историческия хълм Царевец.