ЦИК отново отложи заседанието си, на което трябва да бъдат огласени окончателните резултати от президентските избори и да се насрочи балотаж на 21 ноември, съобщи БНР. То ще започне най-рано в 23:00 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова.

Това се налага, тъй като ЦИК трябва да приеме и документацията от Пловдив.

"Тъй като Районна избирателна комисия Пловдив-град, още не е пристигнала, трябва да бъдат приети нейните документи, след това да бъдат въведени в базата данни, да се извърши проверка на несъответствията и чак тогава можем да вземем решение за обявяване на изборите за президент и вицепрезидент, тъй като законовият срок е днес." - поясни Нейкова.

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

Окончателно: Радев с 49.41% и Герджиков с 22.82% отиват на балотаж

При 100% обработени протоколи...

Забавянето се дължи на големия брой сгрешени протоколи в секционните комисии, съобщава се и за липсващи приложения за отчитане на контролните разписки.

Председателят на пловдивската РИК Ивайло Василев също коментира забавянето на изборните книжа: "По закон, "Информационно обслужване" трябва да сканират всеки един протокол и всяко едно нещо, което се предава на хартиен носител като книжа. Това нещо трябваше да бъде сканирано, трябваше да бъде изпратено в ЦИК по електронен път, след което на нас да ни бъдат предоставени всички данни, за да може ние да си свършим пък, от наша гледна точка, работата."

76 685 гласа разлика между ПП и ГЕРБ/СДС окончателно от ЦИК

76 685 гласа разлика между ПП и ГЕРБ/СДС окончателно от ЦИК

Окончателни данни при 100% качени протоколи от ЦИК

Той поясни, че пловдивската РИК се вмества в законовия срок за предаването на изборните документи.

"Член 296 ал. 1 от Изборния кодекс казва, че срокът, в който трябва да се предадат изборните книжа от РИК е 48 часа след обработката и на последния секционен протокол. Последния секционен протокол ние сме го обработили в 6:00 сутринта в понеделник. Законовият срок, който ние трябва да спазим, е 48 часа, което означава 6:00 сутринта в сряда. Отиваме много часове преди законовоопределения срок." - посочи Василев.

ЦИК чака Пловдив град и област за изборните резултати

ЦИК чака Пловдив град и област за изборните резултати

Комисията няма основание да издаде документите за логистиката за машините за втория тур преди резултатите от президентските избори