Няма окончателна обработка на резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, тъй като все още не е направено повторното въвеждане на данните от Пловдив-град и Пловдив-област. Без двата района на Пловдив всичко друго е готово, ЦИК чака единствено тях.

На брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че Комисията прави анализа върху вече пристигналите данни, като той е приключен за резултатите от изборите извън страната.

Ако в рамките на днешния ден се обявят резултатите от президентските избори, ще има достатъчно време за разпространението на машините. По-сериозно притеснение за ЦИК създава транспортирането на машините извън страната, но подготовката вече е в пълен ход. Ключовият момент е да се вземе официално решение за изборните резултати, което ще се случи тази вечер "колкото и късно да бъде", подчерта Цветозар Томов.

273 машини за гласуване са повредени, ЦИК не дава да се внасят нови

273 машини за гласуване са повредени, ЦИК не дава да се внасят нови

За гласуването на втори тур ще се използват само устройствата в склада, собственост на държавата

Той увери, че ЦИК ще се постараят възможно най-рано да публикуват данни от изборите за президент и вицепрезидент, за да осигурят повече време за логистиката и организацията на втория тур. ЦИК нямат нито морално, нито юридическо основание да издадат необходимите документи да се осъществи логистиката за машините за втория тур, преди да са обявени резултатите от президентските избори.

Изборите 2 в 1 протекоха спокойно, без особени проблеми с машинното гласуване. Общият брой на машините с дефект е под 100. Резултатите, които в момента са на страницата на ЦИК, няма да претърпят съществени промени, сигурен е Томов, като добави, че могат да се окажат частично изменени, след като приключи анализът на съответствията.

Той увери, че всички дефектни машини ще бъдат подменени или ремонтирани, ако подмяната означава да се смени някакъв детайл или модул на машината. Поправките ще бъдат направени само в закупените машини в договора между ЦИК и "Сиела Норма", няма да бъдат ползвани внесените машини по никакви обстоятелства. Ако стане така, че наличните свободни машини не са достатъчни да се извършват всички поправки за втори тур, е възможно да се вземе решение в някаква част, малка, от секциите с две машини, да се изтегли едната машина, обясни Томов.

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Трети по брой гласове остава Карадайъ, но засега и той с по-малко от тези за партията на парламентарните избори