Централната избирателна комисия не разреши на фирмата доставчик "Сиела Норма" да извърши подмяната и внасянето на 60 броя принтери в склада, където се съхраняват машините за гласуване, съобщава Нова телевизия.

Решението на Комисията е за гласуването на изборите в неделя да се използват само наличните в склада устройства, собственост на държавата.

От ЦИК решиха да предадат на "Сиела Норма" получените до момента смарткарти от 26 РИК, както и 6529 флашпамети от машините на първия тур. Фирмата може да си прибере и 286-те демомашини, ползвани с разяснителна цел от Районните избирателни комисии, както и инсталираните такива устройства в ЦИК.

ЦИК обмисля да обжалва решението на съда за 228-те машини

ЦИК обмисля да обжалва решението на съда за 228-те машини

Утре Комисията трябва да обяди дали ще има балотаж за президент

От изпратено писмо към ЦИК става ясно, че от фирмата изискват да й бъдат предадени всички флашпамети и смарткарти от машините за гласуване до края на днешния ден, за да могат да инсталират устройствата навреме за втория тур на изборите.

По данни на Сиела Норма" от дефектиралите преди 14 ноември машини остават повредени 196 устройства. От фирмата твърдят, че към този брой трябва да бъдат добавени други 77 машини, които са се повредили в деня на изборите. С тях общият брой устройства, за които от "Сиела Норма" твърдят, че не функционират, става 273.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева се противопостави на предложението с аргумента, че по договора за доставка и за гаранционно обслужване фирмата е трябвало да отстрани повредите на дефектиралите машини преди изборите, но такова писмо от нея не е постъпвало. Според Матева няма причина ЦИК да разреши доставката на такъв брой допълнителни машини, както и вноса на 60-те допълнителни принтера.

Съдът освободи 228-те машини на „Сиела Норма“

Съдът освободи 228-те машини на „Сиела Норма“

Решението е взето тази сутрин