Сигурно е, че не съм аз кандидатът за президент на ГЕРБ. Не съм си поставял такава цел, защото имам достатъчно работа в партията, каза Цветан Цветанов в "Панорама" по БНТ.

ГЕРБ има кандидат за президент, но е некоректно да го обявяваме в студиото. Нищо не налага да кажем името му сега. Не изключвам вероятността това да се случи през септември. Никоя друга партия не е обявила своя кандидат, а ние нямаме претенции да сме първи, каза Цветанов.

По думите му кандидатът на ГЕРБ е част от партията. "Смятам, че ще намерим и по-широка подкрепа извън партията за него", каза Цветанов.

Слоганът ни за президентската кампания вече е ясен. Ще сме партия, която ще се подготви изключително сериозно за кампанията.

Цветанов обясни, че между първо и второ четене на проектозакона за МВР ще бъдат прецизирани някои от текстовете и ще се приеме това, което е добро.

Доброто е, че се увеличават правомощията на ГДБОП, дава се възможност на служителите, които имат полицейски правомощия, да минат в друга категория труд. Тези, които имат полицейски правомощия, както и служителите в главна агенция "Пожарна безопасност" ще са първа категория - около 35 000 души. Останалите ще са по закона за държавния служител.

Има вариант да се запази броят на заплатите при пенсионирането на служители от МВР. Когато обаче някой реши да напуска, не би трябвало да получава обезщетение.

"Искаме да запазим и възможността да функционира академията на МВР и центровете за обучение на новопостъпващите полицаи."

Срещите си в Берлин с главния прокурор на Германия и в Бундестага Цветанов определи като рутинни срещи, които прави през последните години. "Не търсех подкрепа, беше важна комуникацията, която имаме с държави от ЕС, за които сме важен и ключов партньор."

"В Германия представихме предстоящите реформи, които се правят в съдебната система, както и в сектор сигурност. Дадоха ни по-добра оценка от тази, която беше 2013-2014 г. Самият факт, че тези посещения ги има, означава, че към нас има доверие, градено с години", каза още Цветанов.

По думите му Европейската комисия дава високи оценки на това, което е свършено досега. Цветанов даде пример с "Килърите" - тежка престъпна група, осъдена на първа инстанция, а вече е факт и на втора инстанция. Също и случаите с "кокаиновите крале", както и с фалшивите кредитни карти.

Това, което прави днес правителството, са реформи от обществен интерес, смята той.

Цветанов обясни, че до края на мандата на тази Европейска комисия тя е поела ангажимента да бъде премахнат механизмът за наблюдение. "Разчитам и на опозицията да можем да работим по национални приоритети."

Според Цветанов съвсем скоро ще се осъществи и мисията, при която трябва да дойдат четирима чужди прокурори у нас и да направят оценка на определени дела. "Тези четирима прокурори, представители на ЕК, ще дойдат и съвсем скоро това ще е факт."

Във връзка със злоупотребите с еврофондове Цветанов каза, че не сме отличници по злоупотреби, но сме от първите държави, в които всеки един сигнал се разследва.

"България е сочена като държавата, която разследва сигналите. Ще направя съпоставка с трафика на хора. При него най-важно е да идентифицираш жертвите. Когато имахме политическа воля да работим ефективно, идентифицирахме над 600 души и имахме образувани досъдебни производства."

Предстои втори антикорупционен законопроект да бъде внесен в парламента, съобщи Цветанов. С него ще станем по-ефективни. В него има направени корекции, тъй като остава съмнението, че с анонимния сигнал можеш да целиш дискредитирането на политически опонент. Анонимните сигнали са премахнати от законопроекта.

За да има пълна гаранция, че няма да има политическа репресия, направихме така, че не изпълнителната власт да назначава антикорупционната комисия, а парламентът.