Цветан Цветанов заяви, че със сигурност ще има присъединяване на още хора от ГЕРБ от всички области. Коментарът си той направи пред журналисти в отговор на въпрос дали очаква още хора от управляващата партия да се присъединят към новия му политически проект "Републиканци за България".

Според него обаче тези хора не трябва да носят отговорност за бездействието и за политическите решения, които се взимат в ущърб на държавата и демокрацията. Цветанов подчерта, че протестиращите хора са демократично мислещи хора и има провокатори, които умишлено изпълняват стратегията на днешното статукво.

Цветанов изтъкна, че много хора се чувстват обидени от начина, по който се вписват в общия знаменател, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт.

Незаслужено е отношението, което се дава за много честни и истински симпатизанти и членове, които са работили за каузата, отбеляза Цветанов. Ако всички тези, които са не само от ГЕРБ, а от център дясно в политически спектър дясно и припознават целите ни, сме готови да обединим усилия, даде да се разбере той.

Цветанов смята, че обществената оценка е, че правителството е изчерпало доверието за продължаване на политиките си. "Желанието на хората е за оставка на премиера Борисов, което автоматически дава знак, че в един следващ управленски мандат, независимо каква ще бъде конфигурацията на политически сили, би могъл да се направи кабинет и поне един човек няма да бъде миинстър-председател - това е Бойко Борисов", категоричен бе Цветанов.

"Републиканци за България" си представляват да управляват заедно с политическите формации, които поддържат твърдата и последователна евроатлантически посока, приятелството и добросъседство със съседите, както и в областта на енергетиката.

Цветанов не даде категоричен отговор дали би влязъл в коалиция с ГЕРБ, но си остави вратичка евентуално след парламентарните избори. "Ако практиките, които наблюдаваме в последната една година и реализирането на руските енергийни проекти на територията на България не знам дали това съответства на профила и на политическите цели на партията. Всичко зависи от разговори, които могат да бъдат водени, след като приключат едни парламентарните избори", подчерта бившият втори в ГЕРБ.

Сега целта пред "Републиканци за България" е да дадат възможността за перспектива и хоризонт пред страната с хора от демократичната общност и от център дясно.

Цветан Цветанов иска партията му "Републиканци за България" като отбор

Цветан Цветанов иска партията му "Републиканци за България" като отбор

Обединение за защита на единствения възможен път за развитие - евроатлантическият

"Смятам, че е нужно да има предсрочни избори, за да дойде ново доверие". За това настоя бившият депутат от ГЕРБ и настоящ член на "Републиканци за България" Джема Грозданова пред журналисти в отговор на въпрос дали смята, че са необходими предсрочни избори.

Коментарът си тя направи, след като взе участие в официалното представяне на Инициативния комитет на "Републиканци за България".

Според нея парламентът няма достатъчно доверие, за да бъдат неговите решения легитимни.

Тя обясни, че е взела решението да се присъедини към партията на Цветан Цветанов, защото щяло да бъде нещо ново, с нова енергия и с различен подход за работа.

Грозданова посочи, че много трудно би казала каква би била разликата между новата политическа формация на Цветанов и другите партии, но важното е да бъдат с различен начин за работа и с възможности за развитие на България.

"Републиканци за България" ще бъдат с различен маниер, без агресия и без показване на превъзходство. Това, което може да отличи "Републканци за България" от другите партии са хората и начинът на работа.

Ние можем да дадем разликата между досегашните съществуващи партии и промените, които искаме да направим, подчерта Грозданова.

Основната причина, поради която Грозданова взела решението да напусне ГЕРБ била, че не намирала ефективност от нейната работа. Аз съм работила много в европейския и външнополитически смисъл.

Работих основно за това да направя, така че председателството на България на Съвета на ЕС да бъде с много добра визия и много добри прояви. Парламентарното измерение на нашето председателство зависеше именно от моята работа, категорична бе тя.

Друг мотив пред Джема Грозданова да напусне управляващите бил, че това, което правила за ГЕРБ вече нямало смисъл.

Горан Благоев: Имитацията на реформи е най-големият грях

Горан Благоев: Имитацията на реформи е най-големият грях

Глобализацията отваря нови възможности, но ни обрича на нови общи заплахи