Трябва много внимателно да се прецизира гледането на всяка една мярка за неотклонение и да се преценява какви биха били последиците при промяната й.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса, на която бе представено изследване на Центъра за изследване на демокрацията за състоянието на престъпността в България.

Цветанов алармира, че често на задържани извършители на престъпления им се променя мярката за неотклонение след кратък срок и те продължават да се занимават с престъпна дейност и даде примери с наркоразпространението и незаконното отнемане на МПС.

Когато бъдат задържани лица за количества наркотици от 5-6 килограма, предназначени за съответния град или район, много бързо им се променя мярката в парична гаранция, посочи Цветанов.

По думите му тези лица трябва да бъдат изваждани от обществото, за да не създават условия за увеличаване на криминогенната обстановка и да им се отнема имуществото, а контролните органи да бъдат по-адекватни.

Това е превантивната роля, заяви Цветанов.

Той обърна внимание, че това излиза скъпо на данъкоплатците и би трябвало да се прави равносметка колко пари се дават на оперативни работници да документират дадено престъпление.

Според изследването, представено на кръглата маса, полицейската статистика често изкривява ситуацията за реалното състояние на престъпността. Значителна част от престъпленията не се заявяват в полицията от жертвите поради страх, срам или недоверие.

Изследването показва още, че част от престъпленията, въпреки, че са заявени, не се регистрират, а се отклоняват на различни нива в полицията по различни причини или просто с цел избягване на допълнителна работа.

През 2009 година в България, при най-масовите престъпления (взломните кражби, кражбата на вещи и части от автомобили) се наблюдава ясна тенденция на ръст.

Нарастващата безработица през 2009 г. и 2010 г. дава отражение върху някои видове кражби, като според последните данни на МВР общоопасните престъпления се увеличават в сравнение с 2008 г.

Статистиката за регистрираните престъпления показва, че извършените през 2009 г. са с 8.7% повече спрямо 2008 г., съобщи комисар Калин Георгиев.

От Съюза на юристите отправиха апел да бъде изградена информационната система за противодействие на престъпността, за която се говори от 14 г.

Крайно време е да бъде въведена и единна методика за регистрация и отчетност, смятат представителите на съюза.

Според зам.-главния прокурор Валери Първанов наложително е да се засили превенцията, като препоръча да се разшири обучението по правни въпроси.