С гласуване по пощата ще намалим риска от разпространението на заразата. За това настоя бившият член на Цетралната избирателна комисия Цветозар Томов в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му посочването от президента Румен Радев на 28 март като възможна дата за вота не е напук на управляващите, но е свързано с продължителните антиправителствени протести.

От днес да започне подготовката за изборите, настоя Константинов

От днес да започне подготовката за изборите, настоя Константинов

Трябва да има и допълнително заплащане за членовете на избирателните комисии

Според него от гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година.

Томов настоя парламентът да обсъди казуса за това как да гласуват хората, които са поставени под карантина. Практиката в другите страни, които проведоха изборите по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно гласуване не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим, смята бившият член на ЦИК.

БСП: Президентът посочва датата на изборите, но да се съобрази с епидемията

БСП: Президентът посочва датата на изборите, но да се съобрази с епидемията

Те продължават подготовката си за избори

Томов посочи, че в другите държави има утвърдени практики за гласуване по пощата, като то ставало няколко седмици преди датата на вота. ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много хора или лишаването на гражданите от избирателни права заради здравния им статус, настоя социологът.

Относно машинното гласуване и рискът хората да се заразят с коронавирус, докато попълват бюлетината си, Томов отбеляза, че е опасно, но същото важало и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност.