"Определяне дата за избори е конституционно правомощие на президента. За четири години никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива". Това гласи позицията на ИБ на БСП за определената от президента дата за провеждане на парламентарните избори.

Припомняме, вчера президентът Румен Радев заяви, че изборите трябва да бъдат проведени в срок - 28 март, с доставени лицензирани машини. Трябва да се спазят всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

От левицата подчертават, че към датата на издаване на Указа за насрочване на изборите, той трябва да е съобразен с епидемиологичната обстановка.

"Ние продължаваме подготовката си за избори", се казва още в позицията на социалистите, приета на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По-рано през деня от новата партия на бившия втори в сегашната управляваща партия ГЕРБ - Цветан Цветанов заявиха, че са обезпокоени от опитите на премиера Бойко Борисов да използва пандемията от коронавирус като претекст за отлагане на предстоящите парламентарни избори с цел оставането му на власт до лятото на 2021 г. Те изтъкват, че вчера Борисов е отправил поредно противоречиво послание, заявявайки, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно.

От своя страна лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви, че много сериозно е прочел настоящия текст на Конституцията и знае какви са възможностите за провеждане на изборите.