Лидерът на "Воля" Веселин Марешки много сериозно е прочел Конституцията и знае какви са възможностите за провеждане на изборите. В това увери политикът в сутрешния блок на Нова телевизия. Припомняме, че Марешки и депутатите му дадоха първа подкрепа за инциативата на ГЕРБ за промяна на Конституцията, като тогава Марешки заяви, че изобщо не е чел проектоконституцията. В последствие инициативата не събра необходимата подкрепа от 160 гласа в Народното събрание.

Той посочи, че едни избори в края на март означават предизборна кампания плюс предпредизборна кампания, която ще доведе до много ниска избирателна активност заради студовете.

Той настоя изборите да бъдат проведени на 23 май. В изборния процес са ангажирани между 60 и 80 000 души, а представете си едни секции в късната зима или в началото на пролетта, затворените стаи, които трудно се отопляват и не се проветряват. На това Марешки противопостави условията в изборните секции в края на май, когато и ще има и по-висока избирателна активност, аргументира се Марешки. Той е на мнение, че с 30-40 дни по-рано провеждане на изборите няма да се решат проблемите на хората, а по-важно да има по-висока избирателна активност на по-топло време.

По думите му изборите не трябва да се насрочват без съобразяване на ситуацията в България и това, което се случва по света. "Целта на президента Румен Радев е само твърдите ядра да отидат на избори и да има един парламент, в който ще влязат само ГЕРБ, БСП, ДПС и има някаква вероятност да успее "Воля", подчерта Веселин Марешки.

Според него президентът Радев се опитва да внуши че единствената дата за изборите била 28 март. Всъщност другата възможна дата за изборите е до два месеца, обясни Марешки.

Той смята, че не е трудно да се намери методика и начин да се даде възможност на хората под карантина да гласуват по време на парламентарните избори. Хората, които са под карантина, могат да гласуват както хората в неравностойно положение, смята лидерът на "Воля".

Марешки смята, че карантината на хората, която започва на 24 март не е проблем, но проблем ще е, ако започва на 28 март. Карантинираните могат да изпратя писмо до СИК на 26 март, с която да получат разрешение да получат подвижна избирателна кутия, посочи той.

Трябва да се съберат народните представители и да направят добавки в Изборното законодателство. Никой не е мислил, че ще има COVID-19 и че ще правим избори по време на пандемия, призна Марешки.