С наближаването на изборите нараства и смъртността от COVID, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания. Това каза социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов, съобщи БГНЕС.

Ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно. Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден, подчерта Томов.

Според него е по-логично да очакваме ниска избирателна активност. Той обясни, че ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите. В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение, заяви социологът. Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите.

ЦИК не изключва забавяне в резултатите от изборите

ЦИК не изключва забавяне в резултатите от изборите

Основателно било притеснението на "Информационно обслужване" за броенето на изборните протоколи

Припомняме, вчера "Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете. Днес говорителят на ЦИК Димитър Димитров потвърди, че е напълно възможно да има забавяне при отчитане на резултатите от изборите.