Унгария приветства усилията на България в защитата на външните граници на Европейския съюз.

Това стана ясно по време на среща на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в Будапеща.

Сиярто изтъкна, че по време на срещата с вицепремиера Николова са се обединили около редица двустранни и европейски теми и изрази увереност в бъдещото сътрудничество на двете страни. Сиярто подчерта важността на защита на външните граници на Европейския съюз и приветства усилията на България в тази посока.

"Унгария е важен икономически партньор на България и е сред водещите чуждестранни инвеститори у нас. Съществува потенциал за развитие на търговията, както и за общи проекти, насочени към трети пазари", каза Марияна Николова на съвместна пресконференция с унгарския министър. Тя отбеляза, че за 2018 г. двустранният стокообмен има ръст от 5.3%, като е достигнал 1,608 млрд. евро.

Вицепремиерът Николова сподели, че диалогът между двете страни се базира на конструктивно взаимодействие. "Имаме сходни позиции по важни теми от дневния ред на ЕС като кохезионната политика и общата селскостопанска политика", допълни тя.

Николова е на двудневно посещение в Унгария, в рамките на което участва на среща на високо равнище за демографската политика.

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Можем да изчезнем, раждайте, призова Виктор Орбан

Правителството на Унгария организира международна среща за демографията в Будапеща тази седмица