Щети за десетки хиляди левове нанесе бурята в Северна България, предаде Нова телевизия. На много места по поречието на Дунав има пострадали сгради, десетки паднали дървета и отнесени покриви. Синоптиците предупреждаваха, че през днешния ден се очаква опасно силен вятър в 8 области по границата с Румъния, където вчера торнадо обърна автобус.

Бурята, която премина през Централна и Северна България засегна десетки населени места. Освен щети по сградите има и наводнени пътища.

Частично разрушени пътища след бурята в Две могили
Обновена

Частично разрушени пътища след бурята в Две могили

Общината очаква помощ от Комисията по бедствия към МС

Тежко е пострадала детската градина в русенското село Баниска.

"Бурята започна около 3 часа. И като утихна, тръгнахме да обикаляме, да видим, какви поразии е направила. Идвайки тук останахме изненадани. Дърветата са пресечени на две. Добре, че е нямало деца, иначе щеше да настане суматоха - точно, когато децата в 3 часа са в следобеден сън." - коментира кметицата на селото Ангелина Начева.

В силистренското село Искра ураганният вятър е отнесъл покрива на местното училище.

"За 15 мин се случи. Силен ураганен вятър, който нанесе щети в двете населени места - село Искра и село Ситово. Сериозните щети са в основното училище в село Искра. Целия покрив е разсипан от силния вятър, така че за четвъртък и петък ще спрем учебните занятия. Надяваме се с наши сили и с помощ от ведомствата да възстановим това училище." - разказва кметът на община Ситово Сезгин Алииибрям.

Учениците ще излязат във ваканция до идния вторник, за да бъдат отстранени щетите по покрива на училището. А застрахователи ще оглеждат десетките пострадали стопански постройки, чиито покриви също са били откъснати от силния вятър.

"Нещо страшно беше. За минути ужас, затъмня на всякъде, не виждаш нищо, един шум и само хвърчат покривите. Хвръкнали ламарините чак на 300 - 400 метра, изолации, всичко. Навсякъде станало ужас." - коментира фермерът Турхан Карадай.

Наред с проливните дъждове и силния вятър, на много места имаше градушки. А в Обнова е имало леден дъжд.

В повечето русенски села са наводнени дворове на къщи.

Какви са материалните щети, нанесени на сгради и пътища ще се изясни в детайли през следващите дни, когато започват огледите.

Най-силни са били поривите на вятъра днес в Русе, Оряхово и Разград. Там скоростта им е достигала до 72 км/ч. През тази нощ вятърът ще стихне.