Бурята, която се изви над Северна България, разруши частично пътища и събори дървета в русенската община Две могили. Силен вятър, дъжд и градушка разрушиха инфраструктурата там. Според месните жители водата е била много, но проблемите може да са дошли от непочистените дерета, съобщи БНТ.

В село Бъзовец една от къщите е с наводнено мазе. Пороят е отнесъл асфалта на една от второстепенните улици и го е завлякъл на съседната.

В село Баниска силният вятър е отнесъл ламаринения покрив на кооперацията, разрушил е сградата на стадиона. В село Каран Върбовка спасителните екипи на Общината до късно са премествали паднали дървета.

Отстранени са част от пораженията снощи. По пътя, който свързва област Русе с Попово и Търговище все още има тиня. Местните са категорични, че от години не са предприемани мерки.

Кметът на Две могили Божидар Борисов каза, че деретата трябва да се почистват съвместно от общините и държавата, защото малките общини нямат пари да се справят сами.

Ураганният вятър в Северна България причини щети за десетки хиляди

Ураганният вятър в Северна България причини щети за десетки хиляди

Отнесени покриви, наводнени пътища…

Предвижда се в четвъртък, 2 май, да бъде създадена комисия за оценка на щетите от бурята и пороя. След това общината ще кандидатства за средства пред Комисията по бедствия и аварии.

Бурята не пощади и област Силистра. Нова телевизия показа повалени дървета, овошки, поразени от градушка и пострадали десетки обществени, стопански и жилищни сгради.

По тяхна информация най-тежко е положението в село Искра на Ситовска област. Там "черният вятър", както го наричат местните жители, е отнесъл голяма част от покрива на местното основно училище.

Учениците са във ваканция до вторник, докато строители отстранят опасните ламарини. Очаква се ремонтът да започне след оглед от застрахователите.

Пострадали от стихията са и земеделски ферми, краварници, оранжерии и домове, където стопаните започнаха ремонтите.

Половината покрив на къща от село Сребърна е "отлетял" на стотици метри от дома на хората. Няма жертви и ранени, но материалните щети са значителни.