От днес до края на седмицата пътните полицаи ще проверят дали водачи на моторни превозни средства са под въздействието на алкохол, наркотични вещества и техните аналози. Контролът е под инициативата на Европейската организация на службите за пътен контрол (TISPOL). Проверките ще се извършват както на територията на България, така и в ЕС.

Това обяви пред журналисти главен комисар Росен Рапчев от Главна дирекция "Национална полиция", кото допълни, че шофирането под влияние на алкохол и наркотици е сериозен проблем.

Пияна и напушена шофьорка смаза 10 коли в Пловдив

Пияна и напушена шофьорка смаза 10 коли в Пловдив

Повечето от колите са за бракуване

От полицията увериха, че освен стартиралата от днес операция на TISPOL, ще се извършват и допълнителни проверки на водачите на моторни превозни средства дали са под въздействието на забранените вещества. Проверките се налагат, тъй като употребата на наркотици и алкохолът са едни от най-сериозните предпоставки за тежки катастрофи.

Главен инспектор Рапчев увери, че всички нарушители, хванати зад волана след употреба на алкохол или наркотици, ще им бъде образувано досъдебно производство. Той припомни, че наказанието за такива шофьори е лишаване на право на управление на моторно превозно средство за срок от 1 до 2 години и глоба в размер на престъплението, което е извършено.

Пиян бургазлия опита да прегази патрулка, за да избяга от полицаи

Пиян бургазлия опита да прегази патрулка, за да избяга от полицаи

Мъжът няколко пъти не се подчинил на полицейските заповеди

От полицията се заканиха, че ще наблюдават и за неплатени глоби, за валидна платена винетна такса и гражданска отговорност.

По време на миналата операция на TISPOL от декември миналата година резултатите за България от общо проверени 19 000 шофьори са: установени 246 с алкохол, 51 - с наркотични вещества.

За същия период и за същата операция в целия Европейски съюз са проверени 403 000 водачи и са установени 1 900 нарушители под въздействието на алкохол и 904 шофьори под въздействието на наркотици.

В Швейцария са проверени 15 000 водачи и са установени 335 с алкохол, а 86 с наркотични вещества. По данни на полицията в Румъния са проверени 58 000 водачи, а 775 са били с алкохол в кръвта, а 36 с наркотични вещества. В Полша са проверени над 260 000 водачи, но са установили 327 водачи с алкохол.

Хванаха шофьор с 4.35 промила в благоевградска лада

Хванаха шофьор с 4.35 промила в благоевградска лада

Срещу водача е образувано бързо производство