Навигационната обстановка по река Дунав е усложнена, но е нормална за този сезон на годината. Това съобщават от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Сходна е ситуацията в целия участък на реката, включително в Унгария, където вече са въведени ограничения. Засушаването и климатичните промени засягат българо -румънския участък и това оказва влияние върху корабоплаването.

От началото на месеца се наблюдават ниски водни стоежи с ниски водни количества. За първи път от 2003 г. се наблюдават водни количества от порядъка на 1700 куб. м./сек., посочват отще от агенцията. Това влияе върху дълбочините на критичните участъци.

Ниските нива на река Дунав блокираха десетки кораби край Свищов

Ниските нива на река Дунав блокираха десетки кораби край Свищов

Има ограничения за корабите и техните товари, които трябва да преминат през плитките участъци

В момента данните показват, че нивото при пегел Русе е минус 30. Очаква се до края на седмицата то да спадне до минус 40. Водните стоежи в момента са с 1 метър под нивата за ниско корабоплавателно регулационно ниво. В момента двата кораба на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" - "Осъм" и "Вит", работят по навигационната обстановка, за да се ограничи фарватера, който е с малка ширина.

В момента най-критичен е участъкът в района на остров Белене, където дълбочините са едва 2 метра. За да се осигури нормалното преминаване на кораби в този участък, те трябва да имат газене 1.80 м. Много от корабоплавателите обаче не спазват указаните ограничения, което води до засядане на плавателни съдове и блокиране на фарватера.

За справяне с критичните участъци се изпълнява проект за драгажни дейности по удълбочаването на реката. В края на септември приключиха планираните дейности за 2019 г. Те ще продължат и догодина, когато метеорологичните условия позволяват тяхното изпълнение.

Ниското ниво на Дунав затруднява корабоплаването

Ниското ниво на Дунав затруднява корабоплаването

Най-проблемен е районът на остров Белене