Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков обяви, че увеличава пенсиите на майките на деца с увреждания. Това се случи няколко часа, след като майките се появиха на входа на парламента, някои от тях - с децата си в инвалидни колички, и поискаха увеличение на помощите от държавата. Министърът се появи в парламента и проведе среща с представители на четирите партии от управляващата коалиция (ИТН, БСП, ПП и ДБ), които по думите му - "единодушно са приели предлаганото увеличение". Гьоков обясни, че не се е срещал с майките на деца с увреждания днес, но е бил поканен от управляващата коалиция в сградата на Народното събрание.

Увеличенията са за трите групи:

- при деца със 100% степен на увреждане парите се увеличават от 100% на 160% спрямо социалната пенсия за старост;

- за децата с намалена работоспособност - от 125% на 140%;

- за децата с трайно намалена работоспособност - от 90% на 130%.

Най-бедните без пари за зъби
Обновена

Най-бедните без пари за зъби

Депутатите гледат бюджета на НЗОК на второ четене

"В голяма степен това отговаря на исканията на майките за увеличаване на пенсиите и на възможностите в бюджета", каза Гьоков. Предложението ще бъде направено по време на обсъждането на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) още днес в пленарната зала. Той обаче смята, че са необходими още ключови и сериозни реформи и в останалите закони. Относно това дали ще има промяна по отношение на осигуряването на личен асистент, министърът уточни, че това не е обсъждано в момента, но ще бъде обсъдено в съответния закон.

Социалният министър все пак обясни, че с проекта на Закона за бюджета за ДОО, одобрен от Министерски съвет, е предложена цялостна балансирана подкрепа към нуждаещите се граждани с увеличени социални плащания - с 8.3% или 1.2 млн. лв. 350 млн .лв. е бюджетът на МТСП, 230 млн. лв. пряко насочени към хората с увреждания.

ИТН държат на думата си за Закона за личната помощ, въпреки че ги обругаха

ИТН държат на думата си за Закона за личната помощ, въпреки че ги обругаха

Законопроектът вече е в деловодството на парламента

За съжаление ниските нива на подкрепа през годините не достигат нивата на справедливост, посочи Георги Гьоков.

Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси, подкрепи предложените увеличения. Искрен Арабаджиев, председател на Комисията по социални въпроси, добави, че е провел среща с майките на деца с увреждания и от следващия вторник започва поредица от срещи с представители на организации в социалната сфера. Очаква се внесен законопроект за Закона за личната помощ, за социалните услуги и Закона за хората с увреждания.