Управителят на фирма „Новера" Борислав Лазаров беше поканен в Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), за да даде обяснения по случая със софийския боклук.

След като беше издирван от служители на Агенцията, шефът на "Новера" е открит рано тази сутрин.

Около час и половина е продължил разпитът на Лазаров. Снети са му показания във връзка с кризата със сметосъбирането и сметоизвозването в столицата.

Припомняме, във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че Софийската градска прокуратура е изпратила в ДАНС материалите, свързани със ситуацията с боклука.

Кокинов уточни, че се изискват и обяснения от Борислав Лазаров - ръководител на фирма „Новера", както и от управителите на други фирми, свързани със сметопочистването на София.

Вчера пък, столичният кмет едностранно прекрати договора с "Новера" - заради системно неизпълнение на задълженията.
Очаква се обаче фирмата на оспори този акт в съда и ако той се окаже незаконен, Столична община ще трябва да плаща милионни компенсации.

Гражданският протест срещу проблема с боклука в столицата се провали. Очакваше се пред сградата на Столична община да се съберат 4 камиона с боклук и множество граждани, които да изхвърлят боклука си пред общината.

Това трябваше да се случи и пред Министерски съвет, където обаче не се е появил нито един човек, съобщи БНР.

Вместо камионите пред общината са протестирали 2 жени. Всяка от тях е носила по две торби с битови отпадъци.
Те са обяснили, че полицаите дори не са ги пуснали на тротоарите пред общината, а са ги помолили да отидат да си хвърлят боклука в близките празни контейнери.