Националното обединение и чистата и свята република на Апостола са свещените идеали, които 20-ти век не сбъдна. Но те останаха въжделения хоризонт, към който българите крачеха през войни, през въстания, през вътрешни сътресения десетилетия наред. Съединението е първият бляскав успешен епизод по трънливия път на модерна България. То продължава и днес да ни учудва и да търсим истината как може само на 7-мата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколкото сме днес, способни да постигат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гургулят и Сливница само след два месеца.

Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 132 години от Съединението на България на площад "Съединение" в Пловдив. Той прие почетния строй на представителните подразделения на 68-ма бригада "Специални сили", предаде БНТ. 

С изстрели в центъра на столицата оповестиха Съеднението

С изстрели в центъра на столицата оповестиха Съеднението

Дейците на Съединението да бъдат ярък пример за нас, призова Главчев

В единението е отговорът. С тази дума мнозина спекулират. А вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение и от липса на вяра. Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година. В гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример, в това как ние днес от висотата на нашето време гледаме на нашите предци, които заложиха всичко, за да бъдем това, което сме днес. Затова днес по празниците не ни трябват толкова възхвали, разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните, каза още той.

На площад "Съединение" присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, Пловдивският митрополит Николай, министри, народни представители, дипломати, общественици.