С изстрели в центъра на София оповестиха Съединението на Княжество България и Източна Румелия. "Стрелбата" бе част от тържествената програма за днешния национален празник.

В столицата денят на Съединението бе почетен пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев бе сред официалните лица, почели тържественото отбелязване на 132-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Честваме Съединението – краят на мита за подарената свобода

Честваме Съединението – краят на мита за подарената свобода

132-години от обединяването на нацията...

Столичани също дойдоха да уважат празника. Гражданите носеха трибагреника, както и цветя.

Венци на почит бяха поднесени от различни институции. Много деца също присъстваха на тържествената церемония в столицата. Парламентарният шеф поздрави гостите.

По думите му днес честваме една от най-светлите дати в историята ни. "Всички ние се връщаме към посланията и делото на 6 септември", каза Главчев. По думите му днес чувстваме липсата на съединение. Сега дългът ни е общ, смята той. Нека дейците на съединението ни бъдат ярък пример, поиска председателят на НС.

Мият Паметника на Съединението в Пловдив

Мият Паметника на Съединението в Пловдив

Утре се навършват 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също поздрави софиянци. Да помним и честваме великото дело на съединението на България, подчерта тя. Няма освобождение без съединение, изтъкна кметът на София. По думите й трябва да помним имената на деятелите на Съединението. То показва, че големите каузи могат да пишат и нашата, и европейската история, според Фандъкова.

Силата на една нация е в нейния дух, подчерта кметът на столицата. За тържествената обстановка бе организирана патриотична музикална програма.