40 деца от пловдивско се разболели от скарлатина и варицела само за седмица, съобщи "Под тепето". Шефът на дирекция „Надзор на заразните болести” д-р Моника Троянчева, обяснява, че варицелата се причинява от вирус, който се разпространява по респираторен път.

Докато избие обривът, децата се оплакват от главоболие, висока температура и нямат апетит. След това се появяват подутини с големината на леща, пълни с безцветна течност, допълва тя.

Що се отнася до скарлатината – нея можете да разпознаете по обривите, които получават децата. Можете да я разпознаете също чрез симптомите, които са възпалена лигавица, повишена температура и зачервено гърло.

Специалистите предупреждават, че е нужно дори след излекуването на малчуганите, тяхното състояние да бъде следено пред идните 2 или 3 месеца.

За целта е нужно да се направят изследвания на кръв и урина, чрез които да се установи, че децата са напълно здрави и няма опасност от повторна зараза. Препоръчва се на родителите, чиито деца са болни, да се грижат за тях вкъщи. На малчуганите, които не са болни, се препоръчва да приемат витамини за подобряване на имунната система.