През следващата седмица се предвижда да бъдат разкрити още три имунизационни кабинета в Русе. Те би трябвало да бъдат в ДКЦ-1, както и в два медицински центъра, а именно МЦ-1, по-известен като бившата Втора поликлиника, както и в "Медик Консулт", намиращ се на ул. "Воден" 6, съобщи "24 часа".

Освен в тези три кабинета, ваксинацията на медицинските лица ще се провежда и в останалите четири, намиращи в двете университетски болници "Канев" и "Медика Русе", Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков - Русе", както и в многопрофилната болница в Бяла "Юлия Вревска". Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. В понеделник, 18-и януари, се очаква да пристигнат и още дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", които ще се използват за реимунизация на 240 медици от региона. Така до края на другата седмица втора доза от ваксината ще получат 240 лекари, сестри, санитари и друг здравен персонал и на практика те ще се превърнат в първите от областта, при които процесът по ваксинацията ще е завършен.

През тази и другата седмица за здравните заведения в областта се очакват общо 1750 литра дезинфектант, като 780 литра от тях са за ръце, а останалите за различни видове повърхности. Предвидени са и около 4000 защитни облекла за еднократна употреба и към 600 за многократна.

Осигурени са и малко над 20 000 маски от различен клас. Очаква се и пристигането на повече от 40 000 калцуна и множество ръкавици, както и предпазни очила.

535 новозаразени и 6728 излекувани за денонощие

535 новозаразени и 6728 излекувани за денонощие

47 души починаха за последните 24 часа

В същото време, почти три пъти повече са оздравелите отколкото заразените с COVID-19 в област Русе за последното денонощие. По данни на Регионалната здравна инспекция за изминалите 24 часа на територията на региона са установени 11 нови случая на коронавирусна инфекция, а оздравелите са 30. 9 от новите случаи са от най-голямата община, а именно Русе. По един новозаразен има и в общините Бяла и Две могили.

Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 7596, а преболедувалите 6708. Активните случаи са 482. Запазва се и тенденцията за сравнително по-малък брой намиращи се на болнично лечение в региона.