В приоритетите на председателството има три основни направления, каза при откриването на срещата министър Калфин. Те са усъвършенстване на дейността на ЦЕИ, адекватно на  предизвикателствата след петото разширяване на Европейския съюз,  подкрепа на европейската перспектива на държавите-членки на организацията, както и хармонизиране на приоритетите на ЦЕИ с други регионални организации.

Ивайло Калфин отбеляза, че успоредно с традиционните мероприятия в рамките на ЦЕИ се подготвят срещи на министрите на транспорта и на земеделието, и на ръководителите на туристическите ведомства.

От 1 януари 2007 г. България е равноправен член на ЕС и пое председателството на два регионални форума - ЦЕИ и Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

По думите на министър Калфин страната ни ще направи необходимото двете председателства да допринесат за по-нататъшното утвърждаване на авторитета на България като фактор на добросъседство и сътрудничество, на мир и стабилност в ЦЕИ и от ПСЮИЕ.

Същевременно България се надява да помогне за привличане на регионални инициативи към една по-мащабна обмяна на опит и за координиране на дейностите им, каза още Ивайло Калфин.

ЦЕИ е най-голямата и най-стара регионална организация в района на Централна и Източна Европа. В инициативата членуват Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Македония, Молдова, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна.