Според прогнозните данни, които публикуват от Столичната община, замърсяване на въздуха се очаква и през следващите два дни. Като за четвъртък кодът на места е червен, съобщи Нова телевизия.

За да се намали замърсяването на въздуха, от Столичната община ще намалят изискванията за пускане на "зелен билет", който струва 1 лев. Според новия механизъм той ще се пуска при по-ниски стойности на фини прахови частици.

"Старият механизъм беше на две станции над 200 и прогноза за замърсен въздух, което не се достигна в нито един от тези дни. А сега пада на над 150 микрограма на две станции", заяви Йорданка Фандъкова - кмет на София.

София трета в света по мръсен въздух

София трета в света по мръсен въздух

След Сараево и Лахор

Като основен източник на замърсяване, кметът на София отново посочва печките на твърдо гориво: "55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Далеч не са само определени квартали. Има и централни части на София, които се отопляват на дърва и въглища".

До момента са подменени отоплителните инсталации на над 5500 домакинства. Продължава и монтирането на филтри на комините. Досега са поставени 500 такива