В присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, главния прокурор Иван Гешев, външният министър Николай Милков и други официални лица в Софийския университет се проведе конференция на тема "Ролята на юристите в спасяването на българските евреи".

Самият Димитър Пешев, председателят на НС, по онова време е юрист от СУ. С протести и брожения по места адвокати, съдии и прокурори се противопоставят на депортацията на евреите. Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ откри конференцията. Той изтъкна обществената реакция срещу антиеврейското законодателство. Затова и днешната конференция отчита ролята на юристите в отричането на това законодателство.

Главният прокурор Иван Гешев не взе участие, нито направи коментар.

Малък Давид може да победи голям Голиат. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова давайки пример с историята ни и обявявайки, че и днес целта е обща - да не се повтарят тези тъмни времена. Йотова акцентира върху надигащите се настроения на агресия и отричане в Европа и на това трябва да се противопоставим. Спасяването на българските евреи принадлежи не само на българската, но и на световната история, заяви Йотова. Още сме в дълг на историята, убедена е тя. Цялата българска общественост се надига за спасяването на българските евреи. 48 000 човешки животи са спасени.

Външният министър Николай Милков също приветства конференцията. Той посочи, че благодарение на взаимодействието между институциите и гражданското общество е отменен Луковмарш. Припомни и че България приема законодателство за спасяване на евреите преди 80 години. Така се спира депортацията на българските евреи в нацистките лагери. Така малка България противостои на своя могъщ съюзник Германия, по думите на Милков и отчете ролята на юристите в тази дейност.