В три общини на Старозагорска област са открити диви свине, заразени с Африканска чума, съобщиха от БТА, позовавайки се на пресцентъра на областната администрация.

Това е станало ясно на заседание на Епизоотичната комисия днес, председателствано от областния управител Гергана Микова.

В областта през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в старозагорските села Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко, е съобщил директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков .

Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Продължава вземането на проби и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни в региона.

"Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта" е изтъкнал д-р Дамян Миков.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора са обявили, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете, припомнят от пресцентъра на областната администрация в Стара Загора.