Вълна на бежанци от Афганистан след последните събития няма. В това увери председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в сутрешния блок на БНТ.

Реално хора от Афганистан към момента, дошли нелегално и на самоход, няма, подчерта Първанова. Компетентни за охрана на границата са Гранична полиция, МВР и тогава, когато лице пресече нелегално границата, конкретният човек се задържа.

Агенция за бежанците отговаря за 4 поделения, в които се настаняват лица, които са потърсили международна защита в страната ни. Към момента заетостта на всички центрове е 30% и не можем да кажем, че има нещо, което да ни притеснява, посочи Първанова.

Без да признаем талибаните, не може да връщаме мигранти

Без да признаем талибаните, не може да връщаме мигранти

Мигрантският натиск бил 7 пъти по-висок спрямо 2020 г.

1 560 към вчерашна дата са чужденците под международна закрила, потърсили помощ у нас. Те са предимно от Сирия, Ирак и няколко други държави. Профилът на хората, които търсят закрила, са основно мъже. През 2020 г. потърсили закрила жени са 5-6%, децата включително и такива до 18-годишна възраст - между 35-40%. Жените до момента през 2021 г., потърсили закрила, са около 5-6%, а децата са в същия диапазон - 35%.

Има и такива чужденци, които крият годините си, като се представят за по-малки, призна Аврамова. В последните 3 учебни години всички деца, чиито родители желаят, се записват в български училища. 57 деца бежанци са записани в българските училища през настоящата година, като до 2-3 месеца проговарят български език.

Спад на мигранския натиск в последните дни, започва ремонт на оградата с Турция

Спад на мигранския натиск в последните дни, започва ремонт на оградата с Турция

Най-голям е броят на турските граждани, които се опитват да влязат нелегално у нас

За храна за 30% заетост в държавната агенция по бежанците разполага с около 200 000 на месец. Бежанците могат да работят след третия месец на получаването на международна закрила у нас. Бежанците са много са изпълнителни, стриктни и спазват сериозна дисциплина, включително и ограниченията заради COVID-19. 349 са ваксинираните бежанци до 10 септември. Миналата година заразените с COVID-19 бежанци са били 0.7%, а през настоящата година са 13%.

Първанова увери, че Агенцията за бежанците е подготвена за по-сериозен бежански натиск. При необходимост могат да осигурят до 6 000 места.