Валери Белчев заяви при встъпването си в длъжност, че се чувства, че гони бърз влак, на който трябва да се качи в движение. Той благодари за работата на Асен Василев. За новия служебен финансов министър е удоволствие и улеснение, че стъпва на една по-добре работеща финансова платформа. Белчев е уверен във възможностите на хората тук и няма притеснения, че всички предизвикателства, които ще дойдат, неминуемо ще бъдат посрещнати.

За актуализация на бюджета или подготовката на нормални три бюджета - на ДОО, НЗОК и на държавния бюджета, Валери Белчев има комфорта, че ще работи с хора, които знаят как се прави бюджет. Нямам притеснения за това, че ще се справим, увери Белчев.

Има стабилен човешки капитал и целта на Валери Белчев ще бъде да запази състава доколкото е възможно. Не всичко ще може да съхрани, но резки промени в ресорното министерство не се предвиждат. МФ ще работи за приемането на еврото от 2024 г., но това е един дълъг и сложен процес. Христо Белчев ще направи всичко по силите си максимална прозрачност и "ние самите по-лесно да планираме и да знаем докъде сме стигнали".

Той уточни, че няма родствена връзка с Белчо Белчев.

Белчо Антонов Белчев е български финансист и политик от Българската комунистическа партия (БКП) и наследилата я Българска социалистическа партия. Той е дългогодишен министър на финансите (1976 - 1987, 1989 - 1990) при управлението на Тодор Живков и на Андрей Луканов.