Язовир "Камчия" увеличава обема си след валежите от последните дни. Средно за района са паднали 86 литра на квадратен метър. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници. Това каза Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас в ефира на БНТ.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой".

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас заяви, че някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други-не. Все пак работата е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото.

Язовирите "Ахелой" и "Порой" стават приоритетни водоизточници за Бургаско

Язовирите "Ахелой" и "Порой" стават приоритетни водоизточници за Бургаско

Съоръженията вече ще се стопанисват от Вик-Бургас

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Припомняме, че Бургас е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

В края на ноември екоминистърът Емил Димитров предупреди, че догодина в страната ще има водна криза. По негови думи вода няма да има нито за гражданите, нито за земеделците. Той прогнозира, че до шест месеца Бургас ще е във водна криза, а кметът на града бил просто зрител на случващото се.