Простреляната в неделя – 27 юли, във Варна Ваня Червенкова е дошла в съзнание вчера следобед.

Вече е контактна и не е на командно дишане. Това съобщи д-р Жан Доровски, изпълнителен директор на Многопрофилната болница “Св. Анна” във Варна. Той не се ангажира с прогноза за развитието на състоянието на пострадалата.

ПО-РАНО:
•ЧЕРВЕНКОВА И В МОМЕНТА Е СЛЕДСТВЕНА ЗА ИЗМАМА ЗА 1 МЛРД. СТАРИ ЛЕВА•
•СТРЕЛЕЦЪТ Е ИДЕНТИФИЦИРАН ПО ОПИСАНИЕ НА СВИДЕТЕЛ•
•БОБИ ЦАНКОВ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ТОВА Е АДСКО ДЕЯНИЕ•

Червенкова Снощи - 27 юли, на варненската улица Ангел Кънчев с четири куршума е простреляна 36-годишната софиянка Ваня Червенкова.

Жената е била отседнала в курорта "Св. Константин и Елена" и е дошла на Колхозния пазар във Варна с черно BMW, софийска регистрация номер 6006.

Слязла е от колата за да си купи диня, когато към нея се приближил мъж, който я прострелял четири пъти. Единият изстрел е бил в главата на жертвата, по-късно лекари уточниха, че другите три куршума попадат в шията, гърдите и ръката на Червенкова.

Адвокатът на Червенкова разказва: Ваня беше много изплашена напоследък

Престъпникът е избягал от местопрестъплението. РДВР-Варна съобщава, че за момента няма заподозрени за престъплението лица.

Ваня Червенкова е ***бизнес дамата - основен свидетел по делото срещу радиоводещия Боби Цанков. Припомняме, че на пресконференция преди дни, Червенкова заяви, че е заплашвана и следена.

Жертвата е откарана в МБАЛ “Св. Анна” в много тежко състояние. Засегнат е мозъкът й, съобщава Днес+. Жената е в реанимацията на командно дишане. Според медицинските екипи шансовете за оцеляване са минимални. След направената операция състоянието й продължава да е критично.

***ПОДРОБНО:

Ваня Димитрова Червенкова е собственик на фирма “Никсън лимитед” ЕООД, показва справка във фирмените регистри, извършена от Радио Нет.
“Никсън лимитед” притежава фабриката за минерална вода “Свежина” в Костинброд. Фирмата е регистрирана в Софийския градски съд през януари 1994 г. със седалище в с. Драговищица, софийско.
“Никсън лимитед” е с широк предмет на дейност, като през май 1994 г. към дейностите й съдът е вписал още: охранителна дейност, производство и реализация на всякакви алкохолни напитки и тютюневи изделия, организиране на хазартни игри.
Фирма “Свежина “ в Костинборд в момента е затворена – установи репортерска проверка. Жители на Костинброд твърдят, че преди това Червенкова се е занимавала с производство на алкохол.
На домашния телефон на Ваня Червенкова на столичната ул. “Патриарх Евтимий” не отговаря никой.

ОЩЕ: През периода 1993-1994 година Ваня Червенкова е била отвлечена от бившите структури на СИК и пребита за дългове, съобщи Днес+.
Цехът, който държи в Костинброд е собственост на бившия борец Павел Павлов. Сестра и Вася е била секретарка на покойния Абдула Патаев, лидер на чеченците в България, застрелян през 1999 година.
В последните си разговори преди случката Ваня е споделила, че търси огромна сума пари, за да стартира нов голям бизнес.
През 1997 година срещу Червенкова и още 15 фирми е започнала проверка за крупна измама от 1 млрд. неденоминирани лева, присвоени от върнат данъчен кредит от ДДС след фиктивен износ на компютърни платки за Гърция. Следствието и до момента не е приключило.