Частични и нови местни избори се провеждат днес на различни места в страната. Те са насрочени с укази на президента Румен Радев. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да приключи в 20 часа.

Във Варна избират кметове на районите "Одесос" и "Приморски", след като избраните на последния местен вот Цветнен Цветков и Николай Желязков бяха отстранени с решения на Общинската избирателна комисия (ОИК), които впоследствие бяха потвърдени и от съда.

Областна дирекция на МВР създаде и организация, за да могат да гласуват варненци, които към момента нямат валидни документи за самоличност. И в днешния неделен ден работят звената "Български документи за самоличност" към 1-во и 2-ро Районно управление в града. При подаване на заявление на нова лична карта се издава удостоверение, позволяващо да се гласува.

1,4 млн. лева ще струват изборите за кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна

1,4 млн. лева ще струват изборите за кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна

520 хил. лева са предвидени за възнаграждения в секционните избирателни комисии

Кмет си избират също жителите на казанлъшкото село Бузовград, на с. Висока поляна в община Хитрино, както и хората в монтанското село Габровница, където предходният вот бе касиран заради установени сериозни нарушения.

БНР информира, че днес се провеждат и избори за кмет на Омуртаг. Кандидатите са четирима. 

Припомняме, че Ешреф Ешрефов, заедно с баща му Хасан Хасанов, бяха обвинение за участие в организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления.

Кмет избират днес и жителите на софийското село Лозен. Кандидатите са трима. Право на глас имат близо 6 000 души. До частичните местни избори в Лозен се стигна, след като избраният през миналата година кмет на селото Георги Младенов почина в началото на август. Председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова информира, че в Лозен са разкрити седем изборни секции. "И в 7-те секции ще се произвежда гласуване и с хартиени, и с машини", посочи тя.

Окончателно: Бившият кмет на Омуртаг, обвинен за участие в ОПГ, остава под домашен арест

Окончателно: Бившият кмет на Омуртаг, обвинен за участие в ОПГ, остава под домашен арест

След като беше пуснат под парична гаранция

Частични местни избори се провеждат и в две села в Бургаска област. В Трояново в община Камено кметът бе избран за депутат на последния парламентарен вот, а в руенското село Череша кметът почина. И за двете населени места има само по един кандидат за поста.

Нови кметове си избират и хората в карловското село Войнягово и хисарското Ново Железаре. През юни бившият кмет Тодор Танковски беше арестуван, след като продаде камината на пенсионерския клуб в селото и изразходва парите.

Днес се провежда и избор за кмет на плевенското село Коиловци. Кандидатите са четирима. Право на глас имат 606 души. Те могат да упражнят своя вот както с хартиени бюлетини, така и чрез машина. За хората с увреждания и затруднено придвижване е разкрита и подвижна избирателна секция. Предходният кмет на Коиловци Мирослав Илиев подаде оставка и по тази причина правомощията му бяха прекратени от ОИК. Общинският съвет назначи за временно изпълняващ длъжността Даниела Петкова до избирането на нов кмет на селото.