Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е бил арестуван при акция в общината в понеделник, съобщи Нова телевизия.

Информацията за задържането му за момента не е оповестена официално от МВР, защото Ешрефов изпаднал в емоционален срив и получил микроинсулт. Според източници на медията той е настанен в болница с охрана. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа, които изтичат днес.

По неофициални данни е арестуван и бащата на кмета на Омуртаг.

БНТ информира, че Ешреф Ешрефов и баща му Хасан Хасанов са били част от организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления. Ръководител бил бащата на кмета. Обществени поръчки на общината били възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител била наемана фирма на бащата Ешревов. Според наши на националната телевизия има и трети заподозрян за участие в схемата.

Припомняме, че през септември 2023 г. ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг, като службите проверяваха дали Ешрефов е възлагал обществени поръчки на баща си.

ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг
Обновена

ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг

Тече проверка на кмета Ешреф Ешрефов

По-късно беше разпространена и официална информация от държавното обвинение, което споменава участниците в схемата с инициали. Съобщава се, че Софийската градска прокуратура (СГП) е привлеякла двама души като обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления, след съвместна операция с Комисията за противодействие на корупцията. Под ръководство и надзор на прокурор от следовател в следствения отдел на СГП се води разследване, образувано първоначално по данни за подкуп.

Извършени са множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК). В съвместната работа на прокуратурата и антикорупционната комисия са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на заподозрените  към наказателна отговорност.

На 19 февруари 2024 г. е предявено постановление за привличане на Х. Х. като обвиняем за това, че от началото на 2019 г. до датата на привличането в град Омуртаг и на територията на общината е ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК). На същата дата е предявено обвинение и на Е. Е. за това, че е участвал в групата в качеството си на длъжностно лице.

Двамата са задържани с прокурорски постановление за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане да им бъдат наложени мерки за неотклонение "задържане под стража".