През нощта в събота срещу неделя се върнахме към астрономическото време. В 4.00 часа трябваше да преместим стрелките на часовниците с един час назад и да продължим да спим с час повече. Сутрин слънцето ще изгрява по-рано, но и ще залязва по-рано.

ЕС създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., за да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар

Смяната на астрономическото време с лятно е въведена с цел икономия на разходи за електроенергия, като се използва оптимално дневната светлина през пролетните и летните месеци, когато светлата част от денонощието е с по-голяма продължителност. Изчисленията на експертите обаче показаха, че ефектът е незначителен. 

Дъжд и облаци гонят слънцето в неделя

Дъжд и облаци гонят слънцето в неделя

Прогноза за времето

С оглед на незначителния икономически ефект от превъртането на часовника и значително по-осезаемите последици за здравето и кондицията на хората ЕС взе решение смяната на времето да бъде отмененаОчаква Европейският съюз да реши дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като миналата година Европейския парламент одобри подобно предложение.

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

Всеки пети българин няма мнение по въпроса

През февруари 2018 г. парламентът поиска от ЕК да направи оценка на директивата относно лятното часово време. Оценката получи 4,6 млн. отговора, а 84% от тях бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време.

Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от Съюза да преминават на лятно часово време в последната неделя на март и да се връщат към стандартно часово време в последната неделя на октомври. Така отново към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Най-рано ще стане през 2021 г.