Унищожена е гнездовата колония на големите корморани при Дуранкулашкото езеро, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Вчера екип на дружеството е обхождал района на езерото, за да извърши мониторинг на водолюбивите птици. Природозащитниците са установили, че всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване, а гнездовата колония е напълно унищожена.

Това е единствената колония на тези птици в района на Северното Черноморие

Според местни хора, сечта е извършена през първата половина на месец април - в разгара на гнездовия сезон на този вид.

"Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро." - посочват от Българското дружество за защита на птиците.

Територията, където беше разположена колонията, се намира се до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, посочват природозащитниците.

Онт дружеството са сезирали компетентните институции с надежда извършителите на варварския акт да бъдат установени и наказани.

"Но дори и това да стане - дърветата и колонията вече ги няма." - констатират от дружеството.

Граждани алармират за мъртви птици от застрашен вид намерени на плажа в Бургас

Граждани алармират за мъртви птици от застрашен вид намерени на плажа в Бургас

Намерените птици са от много редкия и изчезващ вид