Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил въведеното през 2021 г. издаване екостикерите при годишните технически прегледи на автомобилите, информира Нова телевизия. Целта на мярката беше да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Въпросът с екостикетите е дали е нужно издаването на такива от пунктовете за технически прегледи и не трябва ли собствениците на колите да могат да повишават еко категорията им след извършване на съответните модификации. Ако на автомобил на дизелово гориво с категория ЕКО-4 се сложи газова уредба, категорията не става ЕКО-5. Обяснението - екостикерите са за категорията не на цялата кола, а на двигателя и съставните му части.

От Министерството на транспорта ще обжалват решението на ВАС пред петчленен състав на съда, но мотивите за оспорването на съдебния акт още не са готови. Към момента ведомството извършва анализ на съдебното решение и на този етап се въздържа от коментар.

МТС предлага премахване на еко стикерите за автомобилите

МТС предлага премахване на еко стикерите за автомобилите

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предприе действия за промяна Наредба 32, с която бяха въведени еко стикерите