Когато се говори за бизнес, не трябва да се говори за помощи, а за възстановяване на надвзетото. При настоящите цени на тока, помощта за бизнеса трябва да се утрои. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев от АИКБ пред БиТиВи.

"Парите трябва да се утроят, защото през януари, февруари и март парите в БЕХ ще бъдат над 1.2 мрлд.лв. свръхпечалба при тези цени. Държавата трябва да застане на страната на работещите хора, а не на енергийните олигарси" настоя Велев.

Според него цялата енергоинтензивна индустрия е заплашена от фалит при тези цени на тока. Много предприятия могат да не работят след Нова година. Съкращенията вече започнаха и това е проблемът. Най-непростимото е, че парите ги има и цялата енергетика би била на прилична печалба при цена на електроенергията в размер от 150 лева, а тя ще бъде 750 лева. Енергетиката ще се къпе в пари, а икономиката ще спре, изтъкна Велев.

Васил Велев иска президентът да свика КСНС до края на годината по темата с цените на електроенергията.

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Мярката била крайно недостатъчна

Той посочи, че това, което е по-страшно е, че фючърсите и сделките са в диапазона между 700-800 лева на мегават част. Това е седем осем пъти над мораториума. Мерките, които правителството предприе са адекватни за цени около 300 лева на мегават час. Възможно е цените на тока да минат 1000 лева на мегават час, изтъкна Велев.

Той изтъкна, че отпуснатите средства от правителството в размер на 450 млн. лв. не са достатъчни, за да покрият мрежовите такси, които са породени от регулаторно решение и замразено такова, причинили огромни загуби на разпределителните дружества. Тези средства не са достатъчни само за месец декември.