Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на редовно заседание на Съвет ЕКОФИН в Брюксел, коментира, че България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области.

Финансовите министри обсъдиха икономическите последици от санкциите срещу Русия заради военната агресия срещу Украйна.

"Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите. Фискалният отговор няма да бъде достатъчен за преодоляване на ефектите върху националните икономики на държавите членки".

"Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите членки наддават една срещу друга. В тази връзка е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички. ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия", заяви българският финансов министър.

Съветът прие общ подход по предложението за Регламент за установяване на механизъм за въглеродна корекция на границите.

Съветът дискутира предложението за Директива за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза, което е изготвено в съответствие със споразумението, постигнато от Приобщаващата рамка на ОИСР през октомври 2021 г. за решение за справяне с данъчните предизвикателства, възникнали в резултат на дигитализацията на икономиката.

Асен Василев коригира очакванията си за инфлацията до края на годината

Асен Василев коригира очакванията си за инфлацията до края на годината

В актуализацията на бюджета ще трябват буфери за бежанската криза