Лекарите от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха втора чернодробна трансплантация. Тя е трета за 2022 година. Мъжът е 43-годишна жена с крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - мъж на 22 години.

Трансплантацията бе извършена вечерта на 7-ми март от екип, ръководен от доц. Ивелин Такоров. Експлантацията бе осъществена в УМБАЛ "Св. Екатерина" от екипа на доц. Васил Михайлов.

Снимка 566045

Източник: ВМА

В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Ръководството на ВМА изказват своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на д-р Сибила Маринова - координатор по донорство в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново, където бе реализирана донорската ситуация.

По-късно Министерството на отбираната съобщи, че екипаж от Военновъздушните сили със самолет "Спартан" транспортира медицински екип от София до летище Горна Оряховица и обратно във връзка с възникнала донорска ситуация. Полетът е извършен на 7 март в изпълнение на заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по искане на Министерството на здравеопазването.

Самолетът C-27J "Spartan" с командир капитан Георги Пъшев превози двучленен медицински екип на УМБАЛ "Света Екатерина". Полетът беше изпълнен при строго спазване на мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства на Република България.