Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) трансплантираха по спешност черен дроб на 44-годишен мъж.

В края на миналата седмица пациентът е обявен в Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция.

Във вторник сутринта постъпила информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Последвала незабавна организация и през нощта - вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов.

Само дами от ВМА поемат мисията в Мали

Само дами от ВМА поемат мисията в Мали

Досега не е заминавал изцяло дамски екип

Самата трансплантация на черния дроб е продължила 6 часа. Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.