МРРБ предлага въвеждане на уикенд винетка с времетраене от 12:00 часа в петък до 23:59 в неделя. Това каза в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

ГЕРБ внесоха промени в Закона за пътищата, които целят бързото въвеждане на тол системата.

Купуваме електронни винетки по интернет и пос-терминали

Купуваме електронни винетки по интернет и пос-терминали

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите

"За новата винетка като цена, както и за ТОЛ таксата, ще имаме първоначални предложения до края на юли от Световната банка", подчерта Нанков.

Уикенд винетката трябва да бъде по-евтина от седмичната винетка, която в момента е 15 лева. "Целта е да облекчим тези, които използват личните си автомобили няколко пъти в годината за почивки, уикенди", подчерта строителният министър.

Новата уикенд винетка ще стане факт с въвеждането на електронните винетки и ТОЛ системата от 1 януари 2019 г. Идеята за въвеждане на уикенд винетка не е нова, а сега се регламентира нормативно.

По думите на Нанков внесеният от народни представители проект за изменение на Закона за пътищата е свързан с поетия ангажимент при въвеждане на електронната система за таксуване да има и уикенд винетка. Министърът обърна внимание, че в законопроекта няма конкретно предложение за времеви диапазон - той ще бъде въведен с наредба. Времетраенето ще се дебатира, след като бъде приет законът.

"Може би ще обсъдим срокът да е от по-късния следобед в петък до понеделник сутринта, тъй като много хора се прибират в първия работен ден от седмицата. Предстои дискусия по тази тема. Ще вземем най-доброто решение", посочи Нанков.

Той коментира, че уикенд винетката вероятно ще струва около 10 лв. 

Регионалният министър посочи, че според поетия ангажимент, тол системата ще започне да генерира приходи от средата на 2019 г., а електронната винетка ще влезе в сила от януари следващата година. "Това е последната година, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на леките автомобили", каза министърът.

Помагат на АПИ за въвеждането на тол системата

Помагат на АПИ за въвеждането на тол системата

Международната банка за възстановяване и развитие ще помага с експертизи