На 4 май 2020 г. се възобновяват теоретичните изпити на кандидатите за водачи на МПС, а на 11 май 2020 г. изпитите по практика. Това стана ясно след днешната среща на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и представители на преподавателите по авто-мото подготовка, съобщи БНТ.

Участие в разговорите взеха и заместник-министър Ангел Попов, както и изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Припомняме, че на 22 април автоинструкторите в Бургас се вдигнаха на протест, заради липсата на кандидати за шофьори, следствие от извънредното положение.

По време на днешната среща министърът на транспорта Роен Желязков заяви, че на 18 май 2020 г. се очаква да бъде подновено и обучението на курсистите в учебните центрове, ако ситуацията позволява това.

Той коментира, че работното време при провеждането на изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС в ИА "Автомобилна администрация" ще бъде удължено на 12 часа.

Капацитетът на залите за изпит ще бъде намален, за да се спазват мерките за физическа дистанция, като след всеки изпит помещенията ще бъдат дезинфекцирани, добави още министърът.

Същите мерки за дезинфекция ще бъдат предприети и за автомобилите, които провеждат шофьорски курсове. Задължително остава и ползването на маски и ръкавици, заяви Желязков.

Той посочи, че целта е изграждането на ефективна организация, която да позволи нормалното функциониране на тази система.