Група протестиращи опитаха да щурмуват сградата на Народното събрание.

Това се случи по време на протеста, организиран от партия "Възраждане", срещу зеления сертификат.

Демонстранти успяха да пробият полицейския кордон, достигайки до вратата на парламента.

Има пострадали хора и полицаи. Униформените задържаха част от протестиращите.

Националната служба за охрана барикадира входа на парламента с маси и подръчни вещи.

Снимка 559943

Източник: БГНЕС

Коалицията не подкрепя протеста на "Възраждане", не се страхува от граждани в НС

Коалицията не подкрепя протеста на "Възраждане", не се страхува от граждани в НС

Част от различните партии заявиха своята позиция

Депутатите се страхуват Народното събрание да не бъде разрушено и да не пострадат хора. Това се налага като основно притеснение сред депутатите, които са в сградата на Народното събрание.

Пред журналисти за протеста на активистите и привържениците на ПП "Възраждане" Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че е нормалното за полицията е, без да нараняват гражданите, да направят всичко възможно да запазят обществения ред.

Мирчев не знае дали протестиращите ще могат да пробият кордона на полицията, за да нахлуят в парламента. Той уточни, че дори когато е протестирал и е бил на протестите, никога не се е стигало до такъв щурм на държавна сграда.

Снимка 559945

Източник: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев се надява протестът на "Възраждане" да мине без щети, последствия и пострадали хора. Не бива да се допуска парламентът да бъде разрушен и това е не само най-важната институция за демокрацията, но и държавна институция, подчерта Дончев.

Той се надява полицията да успее да овладее протеста, като препрати медиите да питат управляващите за това какви да бъдат действията на органите на реда.

Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева иска НСО да отвори централния вход на Народното събрание, за да може протестиращите и активистите на партията на Костадин Костадинов да влязат в парламента.

Пред журналисти в Народното събрание Гунчева заяви, че хората не са заради нея или заради партията на протеста, а заради правото си на труд и на свобода. България е отвън, посочи тя.

"Управляващите трябва да чуят гласа на народа. Ние не искаме ексцесии, насилие, разрушения или погром на Народното събрание. На хората им омръзна, ние казваме на хората "не" на насилието и погрома на Народното събрание, категорична бе Гунчева.

На въпрос докога така, Гунчева заяви: "скоро ще се разбере".

В сградата на парламента дойде шефът на НСО ген. Емил Тонев. Той прави оглед на сградата и на охраната по входовете. На въпрос как оценя обстановката, той отговори риторично: Да виждате да има напрежение. Иначе през Северния вход на сградата НСО изведе десетина депутати.

Снимка 559942

Източник: БГНЕС

Стандартът на живот е трагичен, подчерта и Ангел Георгиев от "Възраждане". Мерките са дискриминационни, не помагат за абсолютно нищо, категоричен бе депутатът. 227 депутати се правели, по думите му, че всичко в държавата е наред, а "всички виждаме тоталната катастрофа".

"Възраждане" е против националната катастрофа, която се дирижира от 30 години. Димитров призова депутатите да кажат защо ги няма. Той се оплака, че НСО е влязло в противоборство с депутатите от "Възраждане", които се оказаха на централния вход в опит да позволят на протестиращите да влязат в сградата на Народното събрание. По думите на народния представител "Възраждане" не са виновни за ситуацията в страната. Ние ли съсипахме енергетиката, ние ли съсипахме икономиката, попита Ангел Димитров. Виновни за положението в страната е заради нихилистите, според него.

Зеленият сертификат е дискриминационен, той прави така, че да има сегрегация, убеден е депутатът от "Възраждане". Той прогнозира масова и задължителна ваксинация. Има принудителна ваксинация, убеден е Ангел Димитров. Ако хората са недоволни, щели да продължат с протестите. Народът е недоволен, вън не са само хора от "Възраждане", подчерта депутатът.